kobanya-radio_ikon.PNG

hanganyagok_1.PNG
irasok_1.PNG
fenykepek_1.PNG
kapcsolat_2.PNG

Közösség:

Partnereink:

varosiradio_kislogo.PNG

KOBANYAONKORM.bmp

kobanya_info_ki.png


kispesti_radio_logo2.PNG


10KERKULT.PNG

trabantlikelogo.png

Beszámoló: Újhegyi közmeghallgatás

2013.02.01. 19:51 Rádió K

kozmeghallgatas-ujhegy2.JPGÚj állomására érkezett a kőbányai városrészek lakossági fóruma. A tavaly év végén a Pongrácz lakótelepen megtartott civil gyűlés után szerda délután az Újhegyi régió új Közösségi Központjában tartott beszámolót Kovács Róbert polgármester, a térség önkormányzati képviselőivel, valamint György Istvánnal. Budapest főpolgármester-helyettesével karöltve. A beszámoló végén a termet csordultig megtöltő hallgatóság, a környék lakói élhetek panaszaikkal, formálhatták meg véleményéket, tehették fel kérdéseiket.

A polgármester képes összefoglalójában a tavalyi év eseményeit foglaltakozmeghallgatas-ujhegy1.JPG össze. Kitért a fejlesztésekre, így arra, hogy az elmúlt évben energetikai szempontból is szebb lett a Harmat Általános Iskola, valamint a Zsivaj utcai Óvoda és Bölcsőde. Rekordidő alatt adták át a Köztemető előtti körforgalmat, és megszépült a kőbányai Szabó Ervin Könyvtár belseje is a Művelődési Házon belül. Új helyre költözött az ÁNTSZ, valamint új helyen kereshetik tavaly óta az itt lakók az Okmányirodát is. Mellettük saját körzeti megbízotti irodát és vele együtt rendőri megbízottakat is kaptak az Újhegyen élők. A Sportkedvelők is örülhettek a kerületben, hiszen egy fedett Jégpálya is várja a korcsolyázni szerető közönséget, és a tervek szerint a Sportligetben egy akár nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas Jégcsarnok is felépülhet. A sportoldalra fér fel a 13 Ovi-Focipálya is, melyet szintén tavaly adtak át a főváros mértani közepének nevezett Kőbányán.

 A kerület vezetője szólt a nem ennyire sikeres projektekről is. Így a Gergely-bánya helyzetéről, ahol környezetvédelmi szakemberek megállapították azt, amit eddig is lehetett tudni, miszerint a gázkibocsájtás veszélyes lehet az itt lakókra, így az önkormányzat nem tudta megnyitni a területet. A vezetőség egy gázelszívó kutat is felállított, de ez nem elég ahhoz, hogy biztonságosnak lehessen mondani a környéket. Itt megtörtént a felhalmozott hulladék szétválasztása is, és 200 facsemetét is ültetett az önkormányzat a területre. Szintén megoldatlan probléma a Ligeti téri aluljáró és a környéki Szolgáltatóház sorsa, valamint a korábban magántulajdonokba került Mázsa tér helyzete is. Ilyen rég húzódó problémának írta le Kovács Róbert az óhegyi katlan esetét is, mely állapota a tavalyi évben megoldódott. Hisz a szakemberek elhárították az akadályokat, és biztonságosnak mondták ki a területet. Így onnan elkerülhetett a drótkerítés.

kozmeghallgatas-ujhegy3.JPGAz egy órás beszámoló után jöhetett a másik oldal, az itt lakók sokaságának kérdései, reakciói. Többen újként üdvözölték a terület rendőri körzeti megbízottját, akinek felrótták, hogy többször is zárva az irodájuk, és nem találnak ott senkit. A fiatal törzsőrmester erre úgy reagált, hogy nem lehetnek mindig az irodában,hiszen a legtöbb időt a régió közterületein töltik és mindegyik lépcsőházban sem tudnak embereket állítani. Kérte a lakókat, hogy segítsék munkájukat azzal is, hogy ha olyasmit látnak, hallanak, ami eltér a szokványos dolgoktól, jelezzék feléjük, hisz „ Önök a mi szemünk, és fülünk”- fogalmazott a rend őre. Ezzel kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy a rendőrség munkáját segítve és a biztonságos közérzetet megteremtve újabb köztéri kamerákat helyeztek ki a kerület több pontján, és nem csak a csomópontokon. Egy idős hölgy kérdésére a lépcsőházi kamerák ügyében arról tájékoztatta a polgármester a jelenlévőket, hogy az idei évben közel 10 millió forintot különítettek el erre a megoldásra. Számos panasz érkezett az autósok ellen. Van, aki azt sérelmezte, hogy a Behajtani tilos tábla ellenére mégiscsak bemerészkednek a gépkocsisok az utcába, mások azt rótták fel, hogy a néhány méterrel arrébb található parkolóhelyek helyett a zöld, füves részeken állnak az autók. Egy anyuka a Sportligetben az eddig sikertelen kútfurások végett rosszul elhelyezett kerítésre hívta fel a figyelmet, mely így a havas időben a szánkódob felét elfoglalja, és így a gyerekek a szánkózás közbenmég a kerítés előtt kénytelenek fékezni, így pedig elvész a lesiklás élménye.

Számos panasz érkezett a közös költséget már több éve nem fizető
lakótársakról is,az egyik lakó pedig akozmeghallgatas-ujhegy4.JPG lakása melletti ellátó egység hangos mivoltát emelte ki zavaró tényezőként. Utóbbira Budapest alpolgármestere is reagált, miszerint a kerület jegyzőjének van arra hatásköre, hogy ha úgy ítélik meg, akkor 22 órától bevezesse az önkormányzat a csendre vonatkozó jogokat.

Számos kisebb ígéretet is kaptak a területen lakók, így az idős otthon lakói azt sérelmezték, hogy az egyik kereskedelmi áruház elé zebrát, vagy épp lassító eszközt kéne rakni, mert a közeli sarok után a járművezetők pont akkor és ott gyorsítanak fel, ahol Ők át szeretnének menni. Egy hölgy pedig arra kérte a kerület vezetőit, hogy az Újhegy sétánynál a levezető lépcsőkön korlátot szereltessenek fel, így számos, a térségben élő idős ember sétáját tehetik könnyebbé, biztonságosabbá.

És az ötletek csak jöttek és jöttek, leírhatatlanul, de ez is volt a célja ennek a fórumnak. Hogy a lakók maguknak érezzék azt, ahol élnek.

Akár ilyen formában is.

Szólj hozzá!

Címkék: polgármester újhegy írások közügy közmeghallgatás városrészi fórum

A bejegyzés trackback címe:

https://kobanyaradio.blog.hu/api/trackback/id/tr55057367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása